Udskoling

Billedkunst

  • Link til forløb: Julebil med gaver og træ 

    Afsender: Sutskoalligator

    I dette kreative forløb skal eleverne arbejde med akvarel, hvor de skal male en julebil. Der er fokus på kreativitet med spændende benspænd, hvor eleverne selv skal skabe deres eget billede. I forløbet er der en del inspiration, men der bliver lagt op til, at eleverne selv skal ud og finde inspiration.

Dansk

  • Link til forløb: SKAM – nordisk sprog, kultur og identitet

    Afsender: BrætspilSøhest

    Indholdet har fokus på nabosprogene svensk og norsk. Der indgår opgaver og links til de skandinaviske nationalsange og links til fag-ebøger om Greta Thurnberg og Norge.
    Forløbet indeholder også kapitler med links til anmeldelse og afsnit af tv-serien SKAM. Kapitlerne består både af danskfaglige elementer i form af personkarakteristik og filmiske virkemidler, men også et kritisk blik på SKAM-personernes SoMe-beskeder og opslag. Der er bl.a. en detaljeret gennemgang af et enkelt afsnit med specifikke elevopgaver til hver del i afsnittet.
    Der er i alt fire forløb fra denne afsender, som alle fremstår meget tjekkede og velbearbejdet med opgaver, links og kildereferencer.

  • Link til forløb: Jul i lange baner...

    Afsender: BasketballBramgås

    I dette meget gennemførte forløb skal eleverne arbejde med 24 juleopgaver. Opgaverne spænder fra at læse nye og gamle tekster, forskellige skriveopgaver, salmer, musikvideoer og meget, meget andet. Forløbet er tiltænkt en 7. klasse, men passer også til 6. og 8. klasse.

     

  • Link til forløb: Jul i mange afskygninger 

    Afsender: KajakSalamander

    I dette forløb skal eleverne udforske julens traditioner ved at læse og analysere julesange, undersøge julens historie gennem tid, sammensætte en julemiddag, udforske julemarkeder rundt om i verden, lave en Kahoot-quiz om julekalendere og arbejde kreativt med multimodalitet ved at integrere video, film og billeder i deres aktiviteter. Dette giver eleverne mulighed for at lære om julens rige traditioner på en engagerende og interaktiv måde.

  • Link til forløb: Vinterfortællinger

    Afsender: GlasBlåhval

    Forløbet indeholder en stilladseret skrive- og feedback-proces. Fra sansninger, tænkeskriv og beskrivelser med adjektiver til rollen som ’skrivecoach’, hvor fokus er på, at eleverne skal give hinanden feedback i løbet af skriveprocessen.

  • Link til forløb: Medier for alle

    Afsender: Medier for alle

    "Medier for Alle" viser jer, hvor I kan finde billeder, musik, film og mange andre medier som I må bruge i undervisningen - uden bøvl med ophavsretten. Fem nye forløb på ShareIT fra "Medier for Alle" går tæt på fag som dansk, historie og billedkunst.

    Besøg Medier for alle og gå på mediejagt.

    Find også "Medier for Alles" undervisningsforløb i ShareIt.

Engelsk

  • Link til forløb: Social Media

    Afsender: BordGås

    Indhold: Dette forløb giver dig som underviser mulighed for at arbejde i dybden med sociale medier og deres indvirkning på os. Forløbet beskæftiger sig med digital adfærd og de sociale mediers terminologi f.eks. Fomo, Netiquette og Digital Detox. Forløbet har 30 opgaver som eleverne kan arbejde med individuelt, i par og i grupper.

    Note: Opgaverne i forløbet kan tilrettelægges og didaktiseres, så det passer ind i din undervisning. Måske foretrækker du en diskussion i klassen, samtale to og to eller andet.

  • Link til forløb: Halloween and Gambits

    Afsender: SweartshirtDårdyr

    Forløbet er 3 kapitler, hvor fokus er samtaleåbnere på engelsk, som eleverne arbejde med ved hjælp af spil.

  • Link til forløb: Halloween 2021 

    Afsender: Susanne K

    Forløbet er 8 kapitler, hvor omdrejningspunktet er halloween i et historiskperspektiv. Eleverne skal arbejde med "Tongue Twisters" og "Jack The Ripper".

  • Link til forløb: New Year

    Afsender: SweatshirtDådyr

    I forløbet kommer du bl.a. omkring ABBAs sang “Happy new year”, samt en beskrivelse af egen og andres nytårsaften. Der er også oplæg til opgaver omkring det kinesiske nytår, hvor eleverne træner formidling og genfortælling.

    OBS. I den sidste halvdel af forløbet, skal der bruges en grundbog til forløbet. Men den første halvdel af forløbet kan stadig bruges.

Historie

  • Link til forløb: ATOMKRIG, RUMKRIG OG VIETNAMKRIG 1960

    Afsender: Musikkens verdenshistorie

    Indhold: Forløbet indeholder læringsmål, korte tekster om historiske fakta og opgaver med oplæg til refleksion og diskussion med udgangspunkt i temaet ’krig’. Der er links til tv-udsendelser og links til musik/musikvideoer med bl.a. Bob Dylan, Jimmie Hendrix, David Bowie og Ray Anderson And The Homefolks. I forløbet kobles historiske begivenheder og samfundsmæssige problemstillinger med indhold og udtryk fra musikstykker og tilhørende tekster/lyrics.

    Note:
    Fra afsenderen ’Musikkens historie’ er der ca. 30 forskellige forløb, som man kan arbejde med i hhv. dansk, historie og musik på mellemtrin og i udskolingen – men det er oplagt at arbejde tværfagligt med disse forløb.

  • Link til forløb: Historiefagets Kompetencesamling – et opslagsværk til historielærere

    Afsender: Historiefagets Kompetencesamling

    Forløbets indhold er målrettet lærere/lærerstuderende.

    Forløbet indeholder en meget udførlig faglig bearbejdning af kompetenceområder fra fælles mål til historie.

    Kompetencesamlingen – et opslagsværk til historielærere – er et bud på hvilke delkompetencer, der er vigtige at udvikle i historiefaget for at kunne nå frem til kompetencerne i Fælles Mål.

    Kompetencesamlingen består af korte forklarende tekster og 59 nøgleforståelser formuleret som mål, barriere og beherskelse.

    Forløbet indeholder (fag)tekst i tilknytning til historiefagets kompetenceområder. Der arbejdes med begreber, som fx ”Periodisering og tid – nøgleforståelser”, der er oprettet som mål med skala fra ’barriere’ til ’beherskelse’.

    Brug den som støtte i dine samtaler med eleven, i din planlægning, i din og elevernes evaluering osv.

Madkundskab

  • Link til forløb: Juletraditioner 

    Afsender: KuglepindBjørn

    I forløbet skal eleverne arbejde med juletraditioner. Eleverne skal se et serieafsnit om julens traditioner og derefter arbejde med arbejdsspørgsmål. Eleverne skal også arbejde med forskellige opskrifter, herunder syltning, grunddeje og julekager.

  • Link til forløb: Dansk madkultur - Jul

    Afsender: BilOrangutang

    I dette forløb er der fokus på dansk julemad. Eleverne skal arbejde med, hvorfor spiser vi de forskellige ting til jul? Eleverne skal selv afprøve de forskellige traditionelle julebagværk (æbleskiver, pebernødder). Eleverne skal afprøve opskrifter helt fra 1700-tallet.

Matematik

  • Link til forløb: Min tid – Mit liv med statistik

    Afsender:  Danmarks Statistik

    Forløbet indledes med en introvideo, hvor Lars (fra Danmarks statistik) kort forklarer, hvordan hele vores samfund er bygget op på statistik som motivation og begrundelse for elevernes arbejde med statistik. Dette forløb tager udgangspunkt i børn og unges idrætsaktiviteter, medievaner og fritidsjobs.
    Gennem forløbets 13 kapitler og 20 opgaver kommer eleverne igennem søgning på bl.a. navne, alder, køn og idrætsgrene. I forløbet er der også 4 ’missioner’ udformet som Escape rooms fra level 1 til 4 med tilhørende videovejledninger og opgaver til eleverne. Disse missioner leder frem mod den afsluttende opgave, som rummer både opsamling, refleksion og vejledninger til elevernes produktion af blog, vlog eller podcast som slutprodukt.

    Note:
    Danmarks Statistik har 4 forløb i serien, som er opbygget på samme måde og med de samme 4 escape rooms. Forløbenes lægger også op tværfagligt til arbejde i matematik, samfundsfag og dansk.

    Ud over dette forløbs indholdsområde undersøger eleverne forskellige statistiske data som inden for emnerne ’Mig og min familie’, ’Over grænser’ og ’Hvor skævt?’.

    Der findes desuden en vikarpakke i statistik med 5 kapitler til undervisning i statistik, der hver passer til en eller to lektioners undervisning, som kan gennemføres af en vikar.

Musik

  • Link til forløb: ATOMKRIG, RUMKRIG OG VIETNAMKRIG 1960

    Afsender: Musikkens verdenshistorie

    Indhold: Forløbet indeholder læringsmål, korte tekster om historiske fakta og opgaver med oplæg til refleksion og diskussion med udgangspunkt i temaet ’krig’. Der er links til tv-udsendelser og links til musik/musikvideoer med bl.a. Bob Dylan, Jimmie Hendrix, David Bowie og Ray Anderson And The Homefolks. I forløbet kobles historiske begivenheder og samfundsmæssige problemstillinger med indhold og udtryk fra musikstykker og tilhørende tekster/lyrics.

    Note:
    Fra afsenderen ’Musikkens historie’ er der ca. 30 forskellige forløb, som man kan arbejde med i hhv. dansk, historie og musik på mellemtrin og i udskolingen – men det er oplagt at arbejde tværfagligt med disse forløb.

Håndværk og design

  • Link til forløb: Håndværk og design valgfag 6 – etui til noget særligt

    Afsender: KaffemaskineSommerfugl

    Forløbet består af 8 kapitler med i alt 9 opgaver og 9 links og tilknyttede specifikke læringsmål. Forløbet er opbygget efter faserne ’Introfasen’, ’Eksperimenter og afprøvning’, ’Produktrealisering’ og ’Evaluering’.

    Forløbet tager afsæt i analyse af forskellige udformninger af geometriske former. Efterfølgende udformer eleverne æsker, etuier eller emballage til en specifik ting.

    I analysedelen kigger eleverne på forskellige typer emballage og til arbejdet med geometriske former bliver der anvendt digitale skabeloner såsom geo solids. Eleverne laver også en analyse af virksomhedsidentitet som et moodboard – en form for digital collage.

    Til produktrealisering arbejdes der med læder som materiale og der indgår adskillige direkte links til instruktionsvideoer, der viser alle dele og detaljer ved læderarbejdet.

    Forløbet afsluttes med analyse og evaluering af elevernes eget produkt, samt link til Uddannelsesguidens beskrivelser af relevante uddannelser og erhverv – i dette tilfælde boligmonteringsuddannelsen samt beklædningshåndværker.

    Note:
    Afsenderen har udgivet i alt 9 yderst gennemarbejdede forløb til direkte anvendelse i håndværk og design-undervisningen i udskolingen. Alle forløb er rettet mod den praktiske/mundtlige prøve i faget og afsluttes alle med praksisrelevante links i kapitlet ”Dagens professionelle”.

    Alle forløbene fremstår meget tjekkede med samme relevante struktur og tydelig kobling mellem teori og praksis, samt direkte inspiration og referencer til konkrete uddannelser og erhverv.

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

  • Link til forløb: #Krop 7.-9.klasse

    Afsender: DR Lær


    Forløbet handler om: Normer og idealer for kroppen samt den betydning, som normer og idealer kan have for unges kropsglæde, kropsbevidsthed, sundhed og trivsel. Forløbet er bygget op med videoklip, spørgsmål og opsamling i klassen og der i alt tre opgaver. Afslutningsvis er en kreativ opgave, hvor eleverne skal lave en fælles collage til klassen.

    Forløbet er udviklet i samarbejde med Sex & Samfund i forbindelse med Uge Sex-kampagnen 2018, hvor overskriften var #KROP.

  • Link til forløb: #MeToo - Otman

    Afsender: PaprikaLemur

    Dette forløb har særligt fokus på #Metoo-bevægelsen. Forløbet tager udgangspunkt i fortællinger om andres oplevelser af krænkelser genfortalt af kendte danskere. Under hver video er der en række spørgsmål, som kræver, at eleverne skal reflektere. Eleverne skal desuden tage stilling til, hvilke billeder man kan dele med andre, og hvilke billeder man skal holde for sig selv.

  • Link til forløb: Uge sex!

    Afsender: AvisNæbedyr


    Forløbet fokuserer særligt på prævention og køn/kønsroller. Eleverne skal først se en video fra DR Satire med Drengene fra Angora “Gummi - Nej tak!”. Efterfølgende skal eleverne besvare en række spørgsmål til videoerne, som tager udgangspunkt i vigtigheden af prævention, og som belyser, hvad forskellige præventionsformer beskytter mod. Eleverne bliver herefter præsenteret for en række dilemmaer og cases, som omhandler sikker sex. I kapitel to skal eleverne arbejde med kønsroller. Aktiviteterne består af, at eleverne skal læse i grundloven og finde reklamer, der belyser kønsnormer. Afslutningsvis skal eleverne gå på opdagelse i deres eget hjem, hvor de skal finde ting, som er kønsspecifikke.

  • Link til forløb: Frihed, fri sex og frie kvinder 1960

    Afsender: Musikkens Verdenshistorie


    Et meget gennemført forløb, som belyser 1960'ernes kvindefrigørelse. Forløbet tager særligt fat i den unge kvindes rolle i samfundet, og hvordan den stereotypiske kvinderolle blev forandret. Forløbet indeholder nøgleord som ligestilling, fri abort, fri porno og musikkens indflydelse på 1960'ernes frigørelse af kvinden.

    Forløbet kan også oplagt bruges i historie- og musikundervisningen.

  • Link til forløb: Unge og digitale krænkelser

    Afsender: Journalistmillas Bureau


    Forløbet præsenterer en række afsnit af podcasts i serien “Min teenager deler da ikke nøgenbilleder” som startede i 2021. Forfatteren, Milla Mølgaard, har lavet materiale og disse podcasts bl.a. i samarbejde med Sex & Samfund gennem sin virksomhed Journalistmillas Bureau.
    Forløbet indeholder tekst, illustrationer og oplæg til refleksioner til syv afsnit af podcasten.

    Der mangler direkte links i forløbet, men alle podcasts – nu i alt otte episoder – ligger tilgængeligt, der hvor du henter podcast og på hendes hjemmeside .

Kristendomskundskab

  • Link til forløb: Tema - Juleevangeliet (alle) 

    Afsender: Kristijanovitch

    I dette forløb vil eleverne dykke ned i juleevangeliet ved at analysere de fire evangelier (Matthæus, Lukas, Markus og Johannes) for at forstå, hvordan de beskriver julen og Jesus' fødsel. De vil også undersøge helligtrekongersdag og de tre vise mænds rolle.
    Desuden vil eleverne lære om, hvordan jøder fejrer Chanukah, og hvorfor muslimer ikke fejrer jul, men nogle steder markerer julemanden. Dette vil give dem indblik i forskellige kulturelle perspektiver på julen. Afslutningsvis vil eleverne deltage i en julesalme-quiz for at teste deres viden om julens musikalske traditioner. Dette forløb giver dem en bredere forståelse af julens kulturelle og religiøse dimensioner.

  • Link til forløb: Historiefagets Kompetencesamling – et opslagsværk til historielærere

    Afsender: Historiefagets Kompetencesamling

    Forløbets indhold er målrettet lærere/lærerstuderende.

    Forløbet indeholder en meget udførlig faglig bearbejdning af kompetenceområder fra fælles mål til historie.

    Kompetencesamlingen – et opslagsværk til historielærere – er et bud på hvilke delkompetencer, der er vigtige at udvikle i historiefaget for at kunne nå frem til kompetencerne i Fælles Mål.

    Kompetencesamlingen består af korte forklarende tekster og 59 nøgleforståelser formuleret som mål, barriere og beherskelse.

    Forløbet indeholder (fag)tekst i tilknytning til historiefagets kompetenceområder. Der arbejdes med begreber, som fx ”Periodisering og tid – nøgleforståelser”, der er oprettet som mål med skala fra ’barriere’ til ’beherskelse’.

    Brug den som støtte i dine samtaler med eleven, i din planlægning, i din og elevernes evaluering osv.

Teknologiforståelse

  • Link til forløb: Fodspor i småkagerne

    Afsender: Vesthimmerlands kommune

    Indhold:
    Forløbet består af 5 kapitler, der starter med en udførlig fagtekst, der forklarer begreberne algoritme og cookies. Herefter to vejledende kapitler, der fører eleverne igennem flere typer søgning, samt refleksioner over resultater. Afsluttende er der oprettet ‘mål’ som evaluering af de konkrete læringsmål, der retter sig mod at lære om og forstå søgeresultater og algoritmer.

    Note:
    I tekstboksene indgår en del øvelser og opgaver, som med fordel kan oprettes som Meebook-opgaver, sådan at I får samlet elevernes interaktion med de tilknyttede lærere på et sted.
    Den afsluttende opgave er dog oprettet som opgave med forventet aflevering af produktet – en plakat – bearbejdet ved hjælp af Skoletube-programmet Prezi og afleveret i Meebooks afleveringsmodul.

Biologi

  • Link til forløb: Fremtidens Fødevarer 


    Afsender: Biotech academy

    Forløbet indeholder specifikke illustrative beskrivelser af forløbets indholdsområde herunder processer for produktion af alternative produkter. Der er links til videoer og flere Kahoots til at tjekke elevernes forståelse af bæredygtighed i fødevareverdenen. Der er udførlige beskrivelser og spørgsmål, samt instruktioner til forsøg og oplæg til klassediskussion.

    Afsender har ti forløb i ShareIT om forskellige naturfaglige områder målrettet udskolingen, som indeholder fagtekster, Kahoots, links og spørgsmål.

  • Link til forløb: Naturfagsprøven

    Afsender: Kalundborg kommune

    I forløbet indgår alle relevante informationer vedr. bekendtgørelse og formalia ved afvikling af naturfagsprøven. Der er også skabeloner til valg og registrering af fordybelsesområder, samt div. skabeloner og opgaver, der styrer hele processen omkring naturfagsprøven.

    Der indgår også råd og links til arbejdet med arbejdsspørgsmål, problemformulering og selve afviklingen af den mundtlige prøve. Der er også links til MetodeLab og Testoteket, der arbejder med 4 forskellige måder at undersøge på.

    Kalundborg Kommune har i alt 27 Meebook-forløb primært i naturfagene og matematik fordelt på alle afdelinger. Kommunens projekt, STEM-konsulatet, har samlet andet relevant materiale sammen med oplysning om de nyeste Meebook-forløb.

    Link til Stemkonsulatet

  • Link til forløb: Dyr om vinteren - Løvbakke Naturcenter

    Afsender: Løvbakke Naturcenter

    Forløbet indeholder forberedelse og informationer om vinterens dyr forud for at besøg på Løvbakke Naturcenter. Forløbet indeholder tekst, billeder og links om fx pindsvinet, snegle og fugle. I forløbet sættes der også fokus på vinterens vejrudsigt og hvilken påklædning der er hensigtsmæssig, når man skal være ude en hel dag. Dele af forløbet kan sagtens bruges af andre.

    Ekstra forløb: Der er i alt 22 forløb fra Løvbakke Naturcenter, som omhandler forskellige dyr, livet i skoven, årstider mm.

  • Link til forløb:Den grønne revolution

    Afsender: Biotech Academy

    Giv dine elever en introduktion til fotosyntesen og alger samt hvordan vi kan udnytte mikroorganismernes naturlige egenskaber til at fremstille mere miljøvenlige produkter som fx alge-benzin.

    Til forløbet kan du tilmed bestille et gratis forsøgskit, som illustrerer fotosyntesen med algedråber, som eleverne selv laver.

    Forløbet er særligt godt til biologiundervisningen i udskolingen, men kan også bruges som springbræt til projektforløb inden bæredygtighed.

Samfundsfag 

  • Link til forløb: COXAR

    Afsender: Leg med IT

    I teams skal eleverne tænke kreativt og finde løsninger, som kan være med til at forbedre forholdene og tilværelsen for beboerne i verdens største flygtningelejr. Den ligger i Cox’s Bazar i Bangladesh og huser omkring en million mennesker.

    Forløbet indeholder lærervejledning og link til den interaktive oplevelse, hvor eleverne lander midt i Cox’s Bazar ved hjælp af AR og VR elementer.

    Note: Materialet COXAR er udgivet af Leg med IT, Panorama VR og Mikkel Keldorf i samarbejde med Dansk Røde Kors og Fonden for Entreprenørskab.

    Materialet er blevet til med støtte fra Danida og BUVM.

  • Link til forløbet:Over grænsen

    Afsender: Danmarks statistik

    Forløbet omhandler det overordnede tema “Over grænsen”. Med fokus på kildekritik og elevernes kritiske sans, skal eleverne ud på missioner med Lars via escape rooms. Afsluttende skal eleverne lave en opgave, hvor de skal vælge i mellem at lave en podcast, blog, vlog eller infografik.

    Materialets formål er at klæde eleverne på til at blive kompetente og kritiske brugere af tal og statistik, både i mødet med nyhedsstrømme af svingende kvalitet og som fremtidige demokratiske medborgere

  • Link til forløb:Hvor skævt?

    Afsender: Danmarks statistik

    Dette forløb omhandler flere emner inden for det overordnede tema “hvor skævt”, emner såsom navne i Danmark og erhverv.

    Forløbet indeholder kildekritik, escape rooms, gruppeopgaver og der er en afsluttende opgave, hvor eleverne kan vælge at lave en blog, vlog, podcast eller infografik.

    Materialets formål er at klæde eleverne på til at blive kompetente og kritiske brugere af tal og statistik, både i mødet med nyhedsstrømme af svingende kvalitet og som fremtidige demokratiske medborgere

  • Link til forløb: Mig og min familie

    Afsender: Danmarks statistik

    Indholdet veksler mellem statistikopgaver, sjove og lærerige escape rooms og andre interaktive elementer. I den afsluttende opgave skal eleverne producere med brug af digitale værktøjer fra Skoletube.

    Materialets formål er at klæde eleverne på til at blive kompetente og kritiske brugere af tal og statistik, både i mødet med nyhedsstrømme af svingende kvalitet og som fremtidige demokratiske medborgere.

Trivsel og uddannelse & job

  • Link til forløb: Brain Breaks
    Afsender: A-sport

    Forløbet ”Brain Breaks” fungerer som en idébank med igangsættende og afprøvede aktivitets-skabeloner, der sætter fokus på trivsel, samarbejdsøvelser og sammenhold i klassen.
    Alle aktiviteter i A-Sport idébanken er ramme-aktiviteter, som nemt kan tilpasses til en faglig situation, hvor der er brug for at skabe aktivitet, glæde og bevægelse i form af en ’hjernepause’.
    Aktiviteterne er præsenteret visuelt i form af små animationer og visualiserede step-by-step vejledninger til, hvordan aktiviteten skal udføres. Aktiviteten kan printes ud og tages med til undervisningen.

    A-sport har i alt 8 Meebook-forløb, der rummer mange idéer til forskellige former for aktivitet og bevægelse primært inden for idræt, trivsel og bevægelse.

  • Link til forløb: Triv NU – Udskoling
    Afsender: Psykiatrifonden P.

    Forløbet indeholder en detaljeret beskrivelse og links til, hvordan eleverne gennem tre dele, skal arbejde med at få øje på styrker hos sig selv og andre. Der indgår tydelige mål for processen og arbejdet og gennemarbejdede pdf’er med opgaver mm.
    TRIV NU er et “unikt styrkebaseret trivselsforløb”, som er et gratis trivselsfremmende undervisningsforløb til elever på 4.-10. årgang. TRIV NU sætter klassens trivsel og elevernes personlige styrker i fokus gennem forskellige øvelser.

    Samme Meebook-forløb med samme indhold findes også som ‘TRIV NU – Mellemtrin’ og ‘TRIV NU – Efterskoler’, og på hjemmesiden kan der vælges mellem forskellige forløb og differentieret indhold til hhv. mellemtrin og udskoling.

  • Link til forløb: Aktiv Mastermind
    Afsender: Legehjul

    Eleverne skal spille det klassiske “Mastermind” spil, bare i en aktiv udgave. Eleverne starter med at se en video, som viser, hvordan spillet fungerer. Aktiviteten indeholder rigtig mange gode elementer til en trivsels, samarbejde, kommunikations- og bevægelsesundervisning. Spillet indbyder til strategi, en smule konkurrence og en masse grin.

  • Link til forløb: Trivsel og læringsmiljø
    Afsender: Institut for Menneskerettigheder

    I dette forløb er alle øvelserne inddelt i forskellige temaer, der på forskellig vis relaterer sig til menneskerettigheder og emner som elever i udskolingen kan arbejde med. Eleverne skal arbejde med nøgleord og begreber som “Børns rettigheder, demokrati, forskelsbehandling, konventioner, trivsel og læringsmiljø og ytringsfrihed”. Forløbet lægger op til en interaktiv undervisning, og med den tilhørende lærervejledning, får læreren en introduktion til de links, film, billeder og bilag, som er en del af forløbet.

    Institut for Menneskerettigheder har 16 forløb i Meebook, som henvender sig til hele grundskolen, og som særligt er relevante for undervisning i trivsel, dansk og/eller samfundsfag.

  • Link til forløb: Brain Breaks
    Afsender: A-Sport

    Forløbet indeholder beskrivelse og instruktion til et eksempel på en aktivitet, der kan anvendes som brain break i undervisningen. Brain Breaks kan anvendes som pædagogisk og didaktisk metode til læring ved at hjernen får en pause og bliver klar til mere læring.
    Brain Break – Udskoling byder ind med igangsættende og afprøvede aktivitets-skabeloner, der sætter fokus på trivsel, samarbejdsøvelser og sammenhold i klassen.
    Der er link til A-Sports Idébank, som indeholder en lang række aktiviteter, der også kan anvendes til udvikling af trivsel og bevægelse i undervisningen.

    Alle aktiviteter i A-Sport Idebanken er ramme-aktiviteter, der kan tilpasses netop den faglige situation, hvor der er brug for at skabe Brain Break, trivsel og bevægelse.

  • Link til forløb: Podcast og klamydia – 2024
    Afsender: Pædagogisk Center, Kolding

    Forløbet tager udgangspunkt i det faktum at Kolding kommunes unge flere gange har haft flest klamydiasmittede i Danmark. Med udgangspunkt i en designprocesmodel gennemføres oplysning, vidensopbygning, oplæg til refleksioner og idégenerering frem mod at eleverne producerer en podcast om seksuelt overførte sygdomme. Der indgår links til bl.a. faktasider og videoer fra Sex & Samfund, samt en procesbeskrivelse af selve elevernes arbejde med at producere podcast.

    Selvom dette konkrete forløb lokalt tager udgangspunkt i Koldings ‘kedelige danmarksrekord’, kan forløbets indhold sagtens anvendes i andre kommuner.

  • Link til forløb: Skills – Social- og sundhedsassistent/-hjælper

    Afsender: SkillsDanmark

    Hvert forløb i Skills-serien indeholder opgaver og links til videoer, som hver er målrettet en konkret erhvervsuddannelse.

    Note:
    Der er 20 forløb i serien ’Skills – …’, som er målrettet det obligatoriske emne (timeløsefag) ’Uddannelse og job’.

Tværfagligt

  • Find forløbene: Du finder forløbene ved at gå ind på ShareIT på Meebook og søge “Junior geologerne”.

    Afsender: Junior-Geologerne

    Skal dine elever lære om geotermi, varmelagring, råstof-ressourcer, grundvand, istider, tsunamier, masseuddøender og andre spændende geologiske emner?

    Junior-Geologerne byder på masser af plug’n’play-lektioner udviklet af geologer og forskere fra Danmark – så du får den nyeste forskning på området.

    Find alle forløb i ShareIT.

Tysk

  • Link til forløb: Ostern- Traditionen 7. årgang 2018/2019

    Afsender: Anne-Mette K.

    I dette forløb lærer eleverne om påsken i Tyskland. Der er øvelser til gennemgang af traditioner samt spørgsmål og links til sange og en lille film. Der er også instruktioner til, hvordan eleverne skal dekorere et æg, gemme det og give hinanden direktioner på tysk for at finde æggene igen.

Fysik kemi

  • Link til forløb: Det periodiske system
    Afsender: Leg på streg

    Forløbet indeholder en materialeliste, læringsmål samt en udførlig beskrivelse af hvordan aktiviteten organiseres og gennemføres. Selve aktiviteten gennemføres ved en kombination af at slå med en terning, løbe op til en ’taltavle’ som er forvandlet til det periodiske system og rykke antallet af felter frem. Ud fra det pågældende felt kan læreren opstille forskellige præmisser for, hvilket indhold eleverne skal kunne nævne om det pågældende grundstofnummer. Det hold, som først kommer ned i den anden ende af taltavlen, har vundet.
    Efterfølgende kan holdene præsentere, hvilke numre i det periodiske system som de var forbi, ved hjælp af de noter, som de har taget under aktiviteten. Læreren kan vejlede eller korrigere viden undervejs eller til sidst.

    Afsenderen har i alt 153 forløb, hvoraf meget få aktiviteter er ’gengangere’ på hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling: Der er mange gode idéer til såvel faglige som mere målrettede bevægelses-/trivselsaktiviteter inden for fagene biologi, dansk, engelsk, historie, fransk, fysik/kemi, geografi, kristendom, matematik, samfundsfag, valgfaget sundhed og sociale forhold, tysk, tværfagligt.
    Hver aktivitet er bygget op ud fra ”Aktivitetsmodellens” fem parametre: læringsmål, organisering, materialer, bane og målgruppe.
    De fleste aktiviteter kan gennemføres med anvendelse af tilgængelige materialer i form af kegler, kridt osv. Få aktiviteter kræver tilkøb af abonnement eller materialer fra Leg på streg.

Fransk

  • Link til forløb: Fransk 9. årgang 21/22

    Afsender: Eva A.

    Dette er et meget omfattende forløb på 19 kapitler, som afspejler et eksempel på et helt års franskundervisning i 9.kl. (Man kan først se indholdet af alle kapitler, når man henter hele forløbet ned i sin egen forløbsoversigt).
    Der er nogle opgaver, der knytter sig til bogsystemet Allez hop, men ellers fungerer forløbet som en stor samling af links og opgaver.
    Der er eksempler på indhold til 4 temaer (Vie de famille, La musique, Jeunes Francophone og La France et l’integration) samt adskillige grammatik- og udtaleøvelser.