Mellemtrin
Dansk
-
Link til forløb: Guldfisken Glimmer
Afsender: Janni L.
Forløbet indeholder 8 kapitler med 36 opgaver, der fører lærer og elever gennem hele romanen om guldfisken Glimmer (Jesper Wung Sung, 2019). Der er intro med beskrivelse af arbejdsmåder og eksempler på og instruktion til at lave en lapbook (foldebog) som ’samlemappe’ til forløbets opgaver.
Opgaverne er en blanding af individuelt arbejde, makkerarbejde og klassedrøftelser og berører bl.a. danskfaglige områder om komposition, sproglige virkemidler og symbolik.
Læsemåderne veksler imellem individuel læsning og læsegrupper.
Note: Hele forløbet fremstår meget tjekket og gennemarbejdet.
-
Link til forløb: QR-Løb med Victoria & Verdensmålene
Afsender: Victoria & VerdensmåleneSom en del af undervisningsmaterialet Victoria & Verdensmålene er der udviklet en række løb og lege.
Forløbet indeholder et QR-løb med 10 poster, som hænges op udenfor. Posterne indeholder quizzer, vendespil og puslespil om FN’s Verdensmål. Hver QR-kode leder eleverne til en digital udfordring og undervejs henvises der til verdensmål.org, hvor eleverne kan læse om alle mål og delmål.
QR-løbet kan anvendes som en enkeltstående aktivitet, eller som en del af arbejdet med en eller flere af bøgerne i serien om Victoria & Verdensmålene.
Note: Eleverne skal anvende mobiltelefon eller tablet til at scanne QR-koderne. Det gøres direkte i kameraet.
Til hver bog er der lavet en række kreative undervisningsmaterialer henvendt til mellemtrinnet. Alle materialer kan frit anvendes i undervisningen. Der er 17 forløb i serien Victoria & Verdensmålene fra denne afsender.
Link til oversigten anvendes af læreren i planlægningen til print af QR-løbet og svarark.
-
Link til forløb: GUF - Gys i Book Creator
Afsender: Greve Museum
Forløbet består af en kreativ gyserskabelon i værktøjet Book Creator: En bog, der understøtter elevernes kreative formidling i lyd billeder, video og lyd. -
Link til forløb: Juleskriverier
Afsender: FantaRensdyr
I dette forløb kommer eleverne med garanti i julestemning. Forløbet har særligt fokus på skriftlighed, herunder korrektur og punktum. Eleverne skal skrive til billeder, små julehistorier, planlægge deres drømmejul og ikke mindst lave en ønskeseddel. Forløbet består af særdeles uddybede opgavebeskrivelser og elevrefleksioner. -
Afsender: BrevDromedar
I dette forløb skal eleverne se serien 'Juleønsket'. Eleverne skal her arbejde karakterudvikling og skal derfor udarbejde et brevkassebrev og tilegne sig viden om denne responsmetode. -
Afsender: KameraBæver
I dette forløb skal eleverne skrive og læse små julefortællinger. Forløbet starter med en video, hvor der bliver oplæst 'Vitello køber en vidunderlig julegave', og herefter skal eleverne arbejde med deres egen julehistorie. Eleverne skal i løbet af deres skriveproces arbejde med korrektur på deres egen julehistorie. -
Link til forløb: Isbjørnen - Victoria og Verdensmålene
Afsender:Victoria og Verdensmålene
Forløbet relaterer til Verdensmål 13 – Klimaindsats. Sammen med Victoria skal eleverne ud på en rejse, hvor de lede efter løsninger og finde svar på det store spørgsmål: Hvordan undgår vi, at klimaet går amok?
Der er link til selve teksten/bogen ‘Isbjørnen’, som eleverne skal læse. Efterfølgende skal de lave deres egen bog med fokus på Verdensmål 13 – Klimaindsats. Bogen kan skrives i Book Creator direkte på Skoletube, hvor man også finder videovejledninger til opgaven.
De øvrige kapitler indeholder links til bl.a. kreative foldebøger med QR-koder, Book Bento - kreativ boganmeldelse, digitale vendespil med lyd, billede og tekst om alle 17 verdensmål og QR-løb med 10 poster som lægger op til udendørs bevægelse og læring. -
Link til forløb: Nytårstalen
Afsender: JakkeJordegern
Forløbet indeholder fem kapitler, fire opgaver og fire links til både dronningens nytårstale, men også en video med ’tre retoriske råd’.
Der indgår en slutevaluering samt læringsmål både omkring at analysere og at producere en tale, som kan anvendes til at vurdere elevens progression. -
Link til forløb: Året der gik - Nytårsfoldebøger
Afsender: Jeanne H.
Forløbet indeholder vejledning, videoer, skabelon og idéer til at udarbejde en foldebog om året der gik. Der mål for forløbet og der en fin guide til processen.
Engelsk
-
Afsender: SaftevandTapir
I dette forløb kommer eleverne til at arbejde med trolddom og magi inden for Harry Potter-universet. I forløbet skal eleverne både læse og se dele af Harry Potter, de skal vælges ind på kollegium og tegne logo, samt løse kreative opgaver ved anvendelse af forskellige arbejdsformer og udtryk, som eksempelvis mindmap, skuespil og oversættelse.
Forløbet tilbyder en tydelig stilladsering og henviser til en anden inspiration, der kan hjælpe med redidaktisering og udvikling af forløbet.Note:
Forløbet kræver justering af datoer i tekstbokse, da visse elementer er beskrevet med specifik dato. Afsenderen har desuden 3 andre engelskforløb målrettet udskolingen. -
Link til forløb: 4.Halloween (master)
Afsender: Helene K
Forløbet indeholder 3 kapitler, hvor eleverne skal spille engelske spil, synge og øve engelsk højt læsning. -
Link til forløb: 6.Halloween (master)
Afsender: Helene K
Forløbet indeholder 4 kapitler, hvor eleverne læser, spiller kahoot og ser filmen "Hocus Pocus", som de derefter arbejder med. -
Link til forløb: Halloween
Afsender: MusikGeopard
Forløbet indeholder 2 kapitler, hvor eleverne skal se en video, hvorefter resten af forløbet har fokus på ordklasser. -
Afsender: SolFirben
I dette forløb er der fokus på jul i England, og der arbejdes særligt med juletraditioner. Eleverne skal sammenligne julen i Danmark og England, hvor de skal besvare arbejdsspørgsmål på engelsk. Derudover skal eleverne lytte til små julehistorier og sange. -
Link til forløb: Christmas (Master)
Afsender: Helene K.
I dette forløb er der fokus på læsning. Eleverne får muligheden for selv at vælge niveau af læsning, hvorefter de skal arbejde med opgaver til teksten, som også er delt op efter niveau. Herefter skal eleverne spille julespil og skrive en julehistorie ved hjælp af terningekast. -
Link til forløb: Happy Holidays
Afsender: Danna A.
I dette forløb kommer man rundt både i det skriftlige og mundtlige, samtidig med at eleverne kan være kreative. Eleverne skal i starten arbejde med juleønsker, lytte til en sang, skrive deres juleønsker ned og lave et julekort. Derefter skal der arbejdes med Black Friday, hvor eleverne skal indhente information omkring Black Friday og se en video dertil. Til slut er der fokus på Hanukkah, hvor eleverne skal se en video, og eleverne skal herefter arbejde med et Hanukkah-ord hver og fremlægge det til sidst. -
Link til forløb: Easter
Afsender: Danna A.Forløbet har fokus på påske og dens traditioner. Forløbet indeholder først en warm-up opgave, som med fordel kan printes. Herefter får eleverne en introduktion til emnet, og skal læse en tekst om facts om påske. Eleverne skal derefter markere alle de ord i teksten, som de associerer med påske. Forløbet indeholder også en masse sjove øvelser, blandt andet en Q and A, oh True og False.
Forløbet berører også de danske traditioner for påske, hvor eleverne skal planlægge deres egen perfekte påskefrokost.
Fransk
-
Link til forløb: Voilà, ma famille
Afsender: KaffeAntilope
Forløbet indeholder billeder, opgaver og gloseliste til at arbejde med ordforråd og kommunikation omkring emnet ’familie’. I forløbet lærer eleven at forstå, når nogen fortæller om deres familie samt at kunne præsentere sin egen familie og lave det som en lille video.
Note: Afsenderen har også et andet franskforløb, som hedder ’Franske verber’, hvor der gennem 8 kapitler bliver arbejdet med de mest almindelige franske verber og deres bøjning.
Natur/teknologi
-
Link til forløb: The Big Bang, Leg på streg
Afsender: Leg på streg
Forløbet indeholder læringsmål, link til hjemmesiden samt beskrivelse af aktiviteten. Læringsmålene til den konkrete aktivitet knytter sig særligt til kompetenceområderne undersøgelse, perspektivering og kommunikation.
Alle aktiviteterne tager udgangspunkt i et bestemt naturfagligt emne, men kan ved få ændringer og tilpasninger let anvendes i andre sammenhænge. Aktiviteterne er velegnede til introduktion af et undervisningsforløb eller i forbindelse med afslutning af selvsamme.
Der er instruktioner i form af aktivitetens intention, organisering og variationsmuligheder, hvilket også er gjort visuelt i form af en illustration af aktivitetens materialer.
Aktiviteterne arbejder hovedsageligt med læringsmål, hvor eleven behandler emner inden for biologi, geografi, fysik og lignende områder, der passer under natur og teknologi.
Note:
Afsenderen ’Leg på streg’ har i alt udgivet 153 Meebook-forløb, der bredt dækker folkeskolens fagrække heriblandt 10 forløb til mellemtrinnet i faget natur/teknologi.’Leg på streg’ er et bevægelseskoncept, som ved hjælp af tal- og bogstavbaner kobler fysisk aktivitet og læring. Aktiviteterne er udviklet til at indgå i den daglige undervisning og understøtter forenklede Fælles Mål.
Aktiviteterne er bygget op omkring en rammestruktur, der løbende kan tilpasses formålet med undervisningen og varieres efter målgruppen af elever. Hver aktivitet er bygget op ud fra ”Aktivitetsmodellens” fem parametre: læringsmål, organisering, materialer, bane og målgruppe.
-
Link til forløb: Halloween
Afsender Henrik D
Forløbet er 5 kapitler, hvor eleverne skal undersøge halloween i USA gennem TV-serien "The Simpsons". Derudover skal eleverne selv lave en halloween-græskar.
Makerspace
-
Link til forløb: Prusa Vejledninger
Afsender: RKSK Makerspace (Ringkøbing-Skjern kommune)
Forløbet er en linksamling af vejledningsvideoer til anvendelsen af Prusa 3D-printer inkl. udskiftning af filament og installering af software.
Note:
RKSK har i alt 14 forløb som henvender sig bredt til Matematik, Tværfagligt og PLC/læringscenter til anvendelse på alle klassetrin. Forløbene dækker både specifikke vejledningsvideoer til div. Makerspace-udstyr/hardware, men også didaktiserede forløb såsom ’Innovation og entreprenørskab’, ’Opfinderspirerne’ (mellemtrin og indskoling) og ’Minecraft’ (udskoling).
Madkundskab
-
Afsender: BasketballQuetzal
Forløbet indeholder introduktion til pop art m.m. Der er billeder, tekster, opgaver og mål til arbejdet med bl.a. Andy Warhol, Roy Lichtenstein og Robert Rauschenberg og kunsthistorien/tidsperioden i et samfundsmæssigt perspektiv. Der er også links med instruktioner og videoer til at understøtte elevernes arbejde med deres egne produktioner.
Note:
Samme afsender har bl.a. også lavet et anvendelsesorienteret forløb til Håndværk og design, der hedder ”Trænings/Venteopgaver”, som er baseret på de didaktiske idéer om flipped learning. -
Afsender: Diana D.
I dette forløb er der fokus på juletraditioner i andre lande, her særligt julemad. I forløbet er der også fokus på teorien bag madlavning, hvor der arbejdes med brunkager og skuebrød. Forløbet indeholder også opskrifter på julehygge, som læreren kan udvælge, og som derefter kan afprøves i madkundskabslokalet. -
Link til forløb: Påske
Afsender: KommodeKamelI forløbet er der link til film om æg og kyllinger fra Landbrug og fødevarer. Der er også opskrifter på bl.a. æggesalat og påskemuffins, som pyntes med frosting og påskepynt.
-
Link til forløb: Madtraditioner i jødisk og kristen kultur
Afsender: VindueEgernI forløbet skal eleverne først læse en fagtekst om ritualer, bl.a. nadveren. Herefter er der opskrifter til at tilberede et ‘nadvermåltid’ i form af (fransk)brød og jordbærsaft, som eleverne spiser mens de lytter til en fortælling - Sigurds historie om påsken.
Forløbets næste fagtekst handler om Pesach (jødernes påske) og Seder. Der er et kapitel til et Seder-måltid, men der mangler opskrift og beskrivelse, så det kan man selv tilføje 😊
Forløbet afsluttes med en evaluering i form af en Jeopardy-quiz, som eleverne selv konstruerer ud fra den skabelon, der er link til.
Musik
-
Link til forløb: Lær at dirigere
Afsender: DR Lær
Formålet med materialet er at give eleverne en værktøjskasse, så de selv kan kaste sig ud i at dirigere. Forløbet består af fem videoer med links til tilhørende opgaver, hvor eleverne arbejder med et gennemgående musikstykke – starten af Peter Tjajkovskijs 5. symfoni. Der er læringsmål og en lærervejledning og forløbet er tænkt til at strække sig over ca. fem undervisningslektioner.
I dette dirigentkursus for børn lærer dine elever om mange af de ting, en dirigent skal have styr på: dynamik, puls, tempo, timing og forskellige udtryk og følelser. Dyk ned i en verden af vidunderlig musik og giv eleverne en tro på, at de sagtens kan dirigere – det gælder bare om at åbne sit sind og kaste sig ud i det. Afslut forløbet med at tildele dine elever et kursusdiplom.
Musikken er sangbar, og så er den et godt udgangspunkt til at vise dirigentens rolle i et orkester.
-
Link til forløb: KRIG, BÅL OG BRAND 1990
Afsender: Musikkens verdenshistorieForløbet indeholder læringsmål, korte tekster om historiske fakta og opgaver. Der er links til tv-udsendelser og links til musik/musikvideoer med bl.a. Iron Maiden, U2, Ice Cube og Rage Against The Machine. I forløbet kobles historiske begivenheder og samfundsmæssige problemstillinger med indhold og udtryk fra musikstykker og tilhørende tekster/lyrics.
Note:
Fra afsenderen ’Musikkens historie’ er der ca. 30 forskellige forløb, som man kan arbejde med i hhv. dansk, historie og musik på mellemtrin og i udskolingen – men det er oplagt at arbejde tværfagligt med disse forløb. -
Afsender: SolFalk
I dette forløb skal eleverne arbejde med julehits. Forløbet består af sjove opgaver, hvor de selv skal vælge deres egne julesange og derefter arbejde kreativt med julehittet ved enten at lave skuespil, danse, collage eller PowerPoint. Alle valgmulighederne er rammesat, og der er støttespørgsmål, eleverne skal svare på, imens de laver deres opgave.
Matematik
-
Link til forløb: Nonogrammer i PISKEL
Forløbet indeholder visning af forskellige nonogrammer og opgaver til logisk tænkning. Et nonogram er et pixel-puslespil, som skal løses ved hjælp af tal og logik.
Der er link til video med ’Løsning af nonogram’ samt didaktiske forslag til arbejdet,som fx ”Se den første del sammen. Sæt så på pause og arbejd videre på tavlen. Tjek til sidst jeres løsning mod videoen.”
Der er også instruktioner til, hvordan eleverne konstruerer deres egne nongrammer både på papir og i skoletube-programmet Piskel.
Forløbet har en indbygget didaktisk progression, hvor eleverne ender med at løse hinandens nongram-opgaver og til slut evaluerer egne læringsmål.
-
Afsender: Kalundborg kommune
Igennem forløbets 10 kapitler introduceres lærer og elever for viden om vejsten for derefter at gennemgå forskellige geometriske former. Herefter er der opgaver om rummelige figurer, som kobles til vejstenens kendetegn, som sammensatte figurer. I forløbet indgår både links, opgaver og illustrationer, der understøtter elevernes forståelse af de matematiske begreber samt fremmer det visuelle udtryk i forløbet.
Eleverne sendes ud for at finde, opmåle og fotografere vejsten i nærområdet, som de efterfølgende skal beregne, tegne, bygge og folde modeller af. Der indgår både digitale såvel som analoge løsninger, når der arbejdes med modeller og massefylde.
Dette Meebook-forløb munder ud i en produktiv opgave, hvor eleverne selv skal designe og bygge deres egen vejsten, som kan printes på en 3D-printer eller formes i ler eller pap. Afslutningsvis indgår en evaluering både på mål, faglige begreber og ’byggefærdigheder’.
Kalundborg Kommune har i alt 27 Meebook-forløb primært i naturfagene og matematik fordelt på alle afdelinger. Kommunens projekt, STEM-konsulatet, har samlet andet relevant materiale sammen med oplysning om de nyeste Meebook-forløb.
Afsenderen (Kalundborg kommune) har i alt udgivet 23 forløb til alle afdelinger (mat/nat/bio/fy/ke + tværfagligt) i ShareIT. Der er bl.a. 8 forløb fra BioTEK Future, som er udviklet af lærere og undervisere i Kalundborg Kommunes grundskoler og ungdomsuddannelser i projektet BioTEK Future i 2021/22.Engineering er den didaktiske ramme, og eleverne kommer til at arbejde med at udvikle egne løsningsforslag på udfordringer inspireret af lokale virksomheder.
-
Link til forløb: Matematikvideoer
Afsender: KaffeAntilope
Gennem forløbets 11 kapitler ser og producerer eleverne videoer, der forklarer hvordan man arbejder med forskellige matematiske discipliner. Det kan fx være brøker (ægte, uægte, plus, minus, gange), metoder til at gange med store tal, statistik og tabeller, hvordan man bruger excel, etc.
Det er eleverne selv, der skal lave videoerne, dele dem på skoletube og derved øve sig i mundtlig matematik og hjælpe hinanden.
Der er tilknyttet adskillige faglige mål samt konkrete, evaluerbare læringsmål til hvert af de matematiske områder. -
Link til forløb: Tabelsalat, Leg på streg
Afsender: Leg på stregI forløbet beskrives udførligt hvordan aktiviteten organiseres og hvilke materialer, der er nødvendige. Aktiviteten kobles op på to konkrete læringsmål og der beskrives også hvilke variationsmuligheder, der er oplagte.
Afsenderen har i alt 153 forløb, hvoraf meget få aktiviteter er ’gengangere’ på hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling: Der er mange gode idéer til såvel faglige som mere målrettede bevægelses-/trivselsaktiviteter inden for fagene biologi, dansk, engelsk, historie, fransk, fysik/kemi, geografi, kristendom, matematik, samfundsfag, valgfaget sundhed og sociale forhold, tysk, tværfagligt.
Hver aktivitet er bygget op ud fra ”Aktivitetsmodellens” fem parametre: læringsmål, organisering, materialer, bane og målgruppe.De fleste aktiviteter kan gennemføres med anvendelse af tilgængelige materialer i form af kegler, kridt osv. Få aktiviteter kræver tilkøb af abonnement eller materialer fra Leg på streg.
Tværfagligt
-
Link til forløb: Ægte eller kunstig intelligens?
Afsender: Vesthimmerlands Kommune
Indhold:
Forløbet består af 5 kapitler, der starter med en udførlig fagtekst, der forklarer begreberne ‘Machine learning’ og ‘data mining’.
Herefter skal eleverne på ‘jagt efter’ artikler om kunstig intelligens gennem søgning på specifikke nyhedssider samt refleksioner over resultaterne.
I kapitel 3 bliver eleverne ført gennem 4 faser, hvor de selv anvender info fra kunstig intelligens og i kapitel 4 indgår overvejelser vedr. fordele og ulemper ved fx brugen af Appwriter og ChatGPT
Afsluttende er der oprettet ‘mål’ som evaluering af de konkrete læringsmål samt evaluering af egen læring.Note:
I tekstboksene indgår en del øvelser og opgaver, som med fordel kan oprettes som Meebook-opgaver, sådan at I får samlet elevernes interaktion med de tilknyttede lærere på et sted.
Opgaven ‘Fordele/ulemper’ er dog oprettet som opgave med forventet aflevering i Meebooks afleveringsmodul. -
Link til forløb: Affald – Klimaalfabetet (Podcast)
Afsender: Klimaven.nu
Forløbet indeholder en kort beskrivelse af ’A for affald’, link til podcasten og forslag til en opgave.
Dette forløb er en del af en serie, hvor hvert bogstav i ’Klimaalfabetet’ har sit eget Meebook-forløb og en podcast tilknyttet.
Klimaven.nu har i alt 18 forløb; hvoraf de 15 tilhører serien om klimaalfabetet.Alfabetet og links til alle podcasts:
Klimaalfabetet podcast – en dansk klima podcast fra klimaven
-
Link til forløb: Krig og kostråd
Afsender: Greve MuseumForløbet tager udgangspunkt i den historiske situation i Danmark omkring første verdenskrig med fokus på fødevarer og madlavning. Der indgår en velproduceret video som ’sætter scenen’ og forklarer oplægget til elevernes innovative arbejde med at skabe en løsning for den danske regerings fødevarekrise. Resten af undervisning og arbejde med at undersøge og lave maden foregår i Greve museums historiske køkken. Til slut er der fællesspisning i de autentiske omgivelser på Mosede Fort.
Afsenderen har i alt 22 forløb inden for fagene dansk, historie, madkundskab, idræt, kristendom, matematik, samfundsfag og bevægelse.
Forløbene indeholder en beskrivelse af museets forskellige tilbud om undervisning. Der indgår gratis undervisningsmaterialer i form af links, videoer og pdf’er, men de fleste forløb kræver et besøg på Greve Museum. Der er info om pris og kontakt i de fleste forløb. -
Link til forløb: Pederstrup Grand Prix
Afsender: Skoletjenesten PederstrupPederstrup Grand Prix et sæbekassebilløb for 4. klasser i Ballerup Kommune. Der konkurreres både i at finde den hurtigste klasse gennem 6 løb og den flotteste sæbekassebil. ”Men vigtigst af alt: Fejre at vi i fællesskab har skabt et stort løb, hver især bidraget til vores hold og har lært en masse med både hoved, hænder og kroppe.”
Forløbet indeholder instruktioner, materialebeskrivelser, links til at bygge en sæbekassebil, informationer om tilmelding, regler, løbsplan, rutekort osv.
Afsenderen har i alt 37 Meebook-forløb fordelt på primært mellemtrin og udskoling i mange forskellige fag.
Fx forløbet ”Den grønne burgerbar med Hotel- og Restaurantskolen” som er et undervisningsforløb i madkundskab og historie (og bevægelse), hvor eleverne samarbejder med elever fra Hotel- og restaurantskolen om at lave bl.a. vegetariske burgere.
Nogle forløb indeholder kun et kapitel med faglige mål samt link til indhold på Skoletjenesten Pederstrups hjemmeside. -
Link til forløb: Tetris i bevægelse
Afsender: LegehjulForløbet indeholder en beskrivelse af den analog Tetris-aktivitet med reference til den digitale version af Tetris. Der er en vejledningsvideo til selv at producere plade og brikker, men der er også links til pdf med brikker og tom plade.
Der kræves abonnement til Legehjul, hvis man skal have fuld adgang til fx et aktivt ’Legehjul’ til klassens smartboard.
Idræt
-
Link til forløb: Verdens sejeste dansetrin, 6. klasse
Afsender: DR Lær
Step-by-step opvarmning, viden og dansetrin som til sidst sættes sammen til en fælles danseserie. Inkl. Quiz om dans gennem tiden.
Note:
Skal logge ind med uni-login på dr.dk/skole for at få adgang til videoerne.
Kristendomskundskab
-
Link til forløb: Påsken
Afsender: Alan C.Første del af forløbet indeholder opgaver og refererer til fire film om påskedagenes oprindelse, som man sikkert selv kan finde på YouTube.
Anden del handler om påskeæg og påsketraditioner, bl.a. gækkebreve og påskeharen. Der indgår spørgsmål, som kobler religion og traditioner, hvor eleverne reflekterer over sammenhængen mellem jul og påske. Og så skal eleverne selv producere et gækkebrev og til et familiemedlem.
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Link til forløb: Krop, køn og seksualitet
Afsender: Henriette D.
Forløbet har fokus på normer, idealer og seksualitet. Forløbet tager udgangspunkt i videoer og artikler fra DR Skole og Sex & Samfund. Eleverne skal arbejde med kroppens forskellighed, hvilket eleverne også skal skrive en novelle ud fra. En anden tematik, som forløbet belyser, er badning efter idræt, hvorefter eleverne skal reflektere over deres holdninger.
-
Link til forløb: Sex og pubertet
Afsender: VindueTukan
Forløbet tager udgangspungspunkt i kroppens forandringer. Målet i forløbet er, at eleverne skal have en viden om pubertet og seksualitet og forstå de udfordringer og forandringer, eleverne vil møde. Forløbet er delt op, så eleverne separat læser om den mandlige pubertet og herefter den kvindelige, hvor der i forlængelse af dette også er billeder, som illustrerer ændringerne i kroppen. Afslutningsvis er der et afsnit om de forskellige præventionsformer.
-
Link til forløb: Spor og identitet
Afsender: BukserFlamingo
Dette værksted handler om identitet og hvilke spor jeg ønsker at sætte mig.
Med udgangspunkt i overvejelser over, hvordan eleverne gerne selv vil huskes, så kommer dette forløb omkring Alphonse Muchas kunst samt art nouveau. Der arbejdes med kerneværdier, symboler, mønstre, spejling og fotos af eleverne selv som skitse og udgangspunkt for produktion af maleri -
Link til forløb: Seksualundervisning i det trygge klasserum
Afsender: Gule Gadebilleder
Forløbet omhandler begreber som pubertet, køn, kærester og venskaber, som tager udgangsopunkt i det trygge klasserum. Forløbet kommer også med ideer til materialer, herunder film og bøger, hvor fokus er pubertet, kropsidealer, forfængelighed og køn. Forløbet er eksemplarisk at bruge, hvis man mangler aktiviteter og materialer til sin Uge Sex-undervisning.
Håndværk og design
-
Link til forløb: Julepynt i metal
Afsender: FrakkeRæv
Skab et unikt juleornament ved at designe det med inspiration fra julesalmer. Fremstillet af messing- eller kobberplade vil ornamentet udmærke sig ved en omhyggeligt udsavet form. Denne smukke juledekoration kombinerer håndværksmæssig finesse med juletraditioner og skaber en iøjnefaldende, skinnende tilføjelse til enhver juleudsmykning. -
Afsender: Malene Ilskov
Dette forløb har fokus på filt, hvor eleverne arbejder med forskellige typer af filt, herunder vådfiltning og nålefiltning med julen som tema. Forløbet har billedguides, som viser eleverne, hvordan de kan blandt andet kan lave julehjerter, kagemænd og snefnug i filt. Derudover er der ekstraopgaver, hvis eleverne bliver hurtigt færdige.
Billedkunst
-
Afsender: BasketballQuetzal
Forløbet indeholder introduktion til pop art m.m. Der er billeder, tekster, opgaver og mål til arbejdet med bl.a. Andy Warhol, Roy Lichtenstein og Robert Rauschenberg og kunsthistorien/tidsperioden i et samfundsmæssigt perspektiv. Der er også links med instruktioner og videoer til at understøtte elevernes arbejde med deres egne produktioner.
Note:
Samme afsender har bl.a. også lavet et anvendelsesorienteret forløb til Håndværk og design, der hedder ”Trænings/Venteopgaver”, som er baseret på de didaktiske idéer om flipped learning.
Historie
-
Link til forløb: KRIG, BÅL OG BRAND 1990
Afsender: Musikkens verdenshistorieForløbet indeholder læringsmål, korte tekster om historiske fakta og opgaver. Der er links til tv-udsendelser og links til musik/musikvideoer med bl.a. Iron Maiden, U2, Ice Cube og Rage Against The Machine. I forløbet kobles historiske begivenheder og samfundsmæssige problemstillinger med indhold og udtryk fra musikstykker og tilhørende tekster/lyrics.
Note:
Fra afsenderen ’Musikkens historie’ er der ca. 30 forskellige forløb, som man kan arbejde med i hhv. dansk, historie og musik på mellemtrin og i udskolingen – men det er oplagt at arbejde tværfagligt med disse forløb. -
Link til forløb: Julehjertets hemmelighed: 1800-tallet
Afsender: DR Lær
’Julehjertets hemmelighed: 1800-tallet’ er et undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i DR's julekalender fra 2022, som foregår i slutningen af 1800-tallet. Forløbet indeholder en introduktion og lærervejledning samt link til et større forløb i fire dele på DR Lær, hvor man logger på med unilogin. Forløbet laver fire tematiske nedslag i 1800-tallet, hvor eleverne bliver introduceret for emnerne børnearbejde, rigt og fattigt børneliv, overtro og hvordan sociale klasseskel bandt folk på godt og ondt. Der er også opskrifter, lege og idéer til juleklip og julepynt fra 1800-tallet. -
Afsender: Malene V.
I dette forløb skal eleverne kigge på juletraditioner gennem tiden. Eleverne skal undersøge, hvornår julen blev en kristen højtid, hvordan julen var i gamle dage, og hvor kommer nisser egentlig fra? Dette skal eleverne bruge til at skrive deres egen julehistorie fra omkring år 1900. Herudover skal eleverne arbejde med gamle julekort.
Tysk
-
Afsender: Tanja K.
Forløbet indeholder læringsmål, tekst, links og opgavebokse med spørgsmål,
der retter sig mod Tysklands geografi.Formålet med forløbet er, at eleverne bliver i stand til at placere Tysklands Bundesländer og største byer på et kort over Tyskland. Igennem forløbet får eleverne indsigt i nogle af Tysklands mange seværdigheder og steder.
Forløbet afsluttes med en Power point-opgave, hvor eleverne skal præsentere et bundesland samt en interaktiv kortquiz, hvor eleverne kan afprøve, hvor mange bundeslande de kan placere korrekt på kortet.
-
Link til forløb: Voilà, ma famille
Afsender: KaffeAntilope
Forløbet indeholder billeder, opgaver og gloseliste til at arbejde med ordforråd og kommunikation omkring emnet ’familie’. I forløbet lærer eleven at forstå, når nogen fortæller om deres familie samt at kunne præsentere sin egen familie og lave det som en lille video.
Note: Afsenderen har også et andet franskforløb, som hedder ’Franske verber’, hvor der gennem 8 kapitler bliver arbejdet med de mest almindelige franske verber og deres bøjning.
-
Link til forløb: Buchstaben suchen, Wörter schreiben, Leg på streg
Afsender: Leg på stregI forløbet beskrives udførligt, hvordan banen tegnes og hvordan aktiviteten organiseres: Først skal eleverne samle på bogstaver, som overdrages enkeltvis til en holdkaptajn. Herefter skal der skabes ord ud af de erobrede bogstaver. Det kan enten gøres helt let ved at eleverne må danne alle (tyske) ord, de kender. Eller der kan differentieres og indsnævnes hvilke ordklasser eller temaer ordene må komme fra eller relatere til. Der kan også arbejdes med at inddrage ordbog/opslag i forskellige faser af aktiviteten.
Afsenderen har i alt 153 forløb, hvoraf meget få aktiviteter er ’gengangere’ på hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling: Der er mange gode idéer til såvel faglige som mere målrettede bevægelses-/trivselsaktiviteter inden for fagene biologi, dansk, engelsk, historie, fransk, fysik/kemi, geografi, kristendom, matematik, samfundsfag, valgfaget sundhed og sociale forhold, tysk, tværfagligt.
Hver aktivitet er bygget op ud fra ”Aktivitetsmodellens” fem parametre: læringsmål, organisering, materialer, bane og målgruppe.
De fleste aktiviteter kan gennemføres med anvendelse af tilgængelige materialer i form af kegler, kridt osv. Få aktiviteter kræver tilkøb af abonnement eller materialer fra Leg på streg.
Trivsel
-
Link til forløb: Trivselsdag skærbæk
Afsender: StoleTigerI forløbet præsenteres konflikttrappen både visuelt og med eksempler på fx sprogbrug og kropssprog. Eleverne skal skabe forståelse for hvad der er hhv. konfliktoptrappende og konfliktnedtrappende. Der indgår også link til en film som skal styrke denne forståelse.
Målet er, at eleverne skal producere små film med skolehverdagseksempler på konflikter, som de skal dele med hinanden og se sammen.Dette er en vejledning til at arbejde med konflikthåndtering i frikvarterer og i klassen gennem konkrete øvelser og arbejdsmetoder. Øvelserne kan skaleres til det relevante klassetrin. De nedstående øvelser bygger på teorien om non violent communication af psykolog Marshal Rosenberg.
NB! Disse øvelser skal anvendes med nøje overvejelser i situationer, hvor der er decideret mobning på spil, idet mobning ikke nødvendigvis udspringer fra en konflikt. Man kan ikke lave syntetisk nedtrapning i mobbesager på samme måde som i konfliktsager.
-
Link til forløb: Lær Om Sorg 3.-4. klasse
Afsender: Kræftens bekæmpelseForløbet sætter fokus på hvordan børn reagerer, når de mister en de holder af. Der skabes opmærksomhed omkring hvordan man er en god ven og hvordan man støtter en der er i sorg.
Eleverne skal selv producere film der viser forskellige følelser og sindstilstande og til sidst udforme klassens gode råd. Der ligger link til hele forløbet med opgaver og beskrivelser både til elever og lærere.Forløbet er placeret under ‘mellemtrin’ men henvender sig til 3.-4. klasse. Det kan med fordel derfor også anvendes i indskolingen.
I Meebook ligger der i alt 5 “Lær Om Sorg”-forløb under fagene ‘dansk’ og/eller ‘trivsel’.
På Kræftens bekæmpelses side https://www.laeromsorg.dk/ er der links og forløb til alle årgange. -
Link til forløb: Sjove udfordringer
Afsender: IdekassenI forløbet præsenteres indholdet af to hæfter med små aktiviteter og udfordringer, som eleverne kan arbejde med både individuelt og i grupper. Der ligger links til de gratis tilgængelige materialer på Idékassens hjemmeside, hvor der også er en række massagehistorier til hhv. 0.-3. og 2.-5. klasse, som er enkelt beskrevet og illustreret. Sammen med massagehistorierne er der “sjove hyggeopgaver”, hvor eleverne skal tegne, klippe og koordinere.
Forløbet er markeret til mellemtrin, men indeholder opgaver, aktiviteter, udfordringer og massagehistorier, der også retter sig mod indskoling.
-
Link til forløb: DIN KROP ER EN SLADREHANK 4. – 6. KLASSE
Afsender: DR LærForløbet indeholder lærervejledning og gennemgang af forløbets lektioner. Der er link til hele undervisningsforløbet og til trivselsbarometer og opgaver. I forløbet ’Din krop er en sladrehank’ får du og dine elever viden om og gode råd til at undgå mistrivsel.
“Et barne- og skoleliv skal helst være et liv uden stress. Selvom det langt fra er alle elever, der oplever stress i deres unge- og børneliv, kan udfordringer som forventningspres, prøver, ensomhed, sygdom, mobning, sociale medier, skilsmisse og kropsidealer bidrage til stress hos den enkelte elev i længere perioder.”Samme forløb (DIN KROP ER EN SLADREHANK 7.- 9. KLASSE) ligger til udskoling.
-
Link til forløb: Trivselsforløb (4.-9. klasse)
Afsender: FodboldDelfinForløbet indeholder 10 kapitler med spørgsmål til elevens trivsel oprettet som mål/elevrefleksioner. Spørgsmålene retter sig både til faglige såvel som sociale områder, elevens fysiske og psykiske velbefindende samt betydningen af skolens fysiske rammer. Det giver mulighed for at eleverne enkeltvis kan besvare/vurdere egen trivsel – fx som udgangspunkt for individuelle elev- eller skole/hjem-samtaler eller fælles drøftelser.
Spørgeramme til trivselsmåling for elever i 4. til 9. klasse er (oprindeligt) udarbejdet af BUVM